Stress en/of burnout begeleiding
Je doet al veel om tot rust te komen. Je sport regelmatig. Een avondje Netflixen. Het dagelijkse rondje ‘scrollen’ op social media. Het wellness weekend of yoga/meditatie retraite. Maar toch voel je je niet bepaald meer ontspannen.
Misschien kom je terug van vakantie en is het ontspannen gevoel na 2 dagen al volledig weg.
Of misschien ben je steeds druk in de weer of altijd aan het werken. Dit om maar niet te veel met een ongemakkelijk gevoel geconfronteerd te worden. Tot rust komen lukt jou niet. Je krijgt je gedachten niet stil.
Is dit herkenbaar?
Je omgeving legt een bepaalde prestatiedruk op waardoor je chronisch blootgesteld wordt aan externe stressoren. Maar als individu heb je in eerste instantie weinig vat op deze factoren.
Échte duurzame verandering kan alleen bij jezelf gebeuren. Hoe je blijvend de dingen anders aanpakt. Hoe je meer vat krijgt op hoe je je dagelijks voelt. En vooral hoe je met een goed gevoel je dag doorbrengt, dicht bij jezelf.
Burn-out
Je bent structureel over je grenzen gegaan.
Je bent al veel tips tegen gekomen op social media om meer tot rust te komen. Maar daar heb je nog geen tijd voor kunnen vinden om het ook daadwerkelijk in de praktijk toe te passen.
Tijd is er altijd tekort voor jou. Je blijft maar doorgaan en neemt nooit voldoende rust. Maar je lichaam houdt je letterlijk tegen om zo verder te doen en begint je stilaan signalen te geven dat er iets moet veranderen.
Belangrijk is om een onderscheid te leren zien tussen enerzijds het gedeelte burn-out (of bore-out) en anderzijds de elementen los van je werk, waardoor je misschien niet goed in je vel zit. In oefeningen en werkvormen wordt dit verschil duidelijk. Soms kan het zijn dat het privé-deel te heftig is, in dit geval wordt hier eerst op gewerkt (of doorverwezen indien er nood is aan iets anders).
Een burnout kan je vergelijken met een opgebrande kaars, dit is een proces dat traag verloopt. Om jouw kaars opnieuw te laten branden – en te laten blijven branden – is er vaak hersteltijd nodig. Maar om te blijven branden is alleen tijd niet voldoende om deze wonden te helen. Je mag een andere werkomgeving opzoeken waardoor het misschien even beter gaat, maar opeens zijn de symptomen er terug…
Er bestaan veel misverstanden, maar vooral ook veel vooroordelen over burn-out (symptomen). Je kan er ook anders naar kijken en het beschouwen als een keerpunt, waarop je dingen anders gaat aanpakken.
Herken je jezelf hierin:
– overmatige stress
– ongezond perfectionisme
– niet neen kunnen zeggen
– people pleasing
– structureel jouw eigen grenzen blijven negeren
– overuren werken, wat je eigenlijk niet wil
– je merkt dat eender wat niet meer ‘lukt’
– zelfs als je minder werkt heb je nog steeds energie tekort
Om te vermijden dat je steeds opnieuw jezelf hierin tegenkomt, is het nuttig om de bronnen en patronen in kaart te brengen die blijven terugkomen. Hiervoor heb je begeleiding nodig, zelf zie je deze blinde vlekken niet, ze zijn quasi altijd onbewust. Dit is niet louter mentaal, want dit zorgde er net voor dat je over je grenzen ging en het zelf niet door had. Je moet ook leren ‘voelen’ hoe het komt, zodat je je er geen vragen meer over stelt en vervolgens pas een nieuwe beweging kan maken.
De gebruikte methodieken in alle begeleidingen zijn o.a. een combinatie van systemische, creatieve en oplossingsgerichte formats. Deze worden aangevuld met inzichten uit emotieleer (Vera Helleman), die bepaalde levensthema’s in kaart brengen en gebaseerd zijn op natuurwetten.